David Baker Architects

388 Fulton Street


Slideshow | Details
Fullwidth image

Fulton Street view toward City Hall.

Glazed Tile Mock-up for the Dark Variegated Color Scheme.

This rental housing in Hayes Valley—developed in tandem with a new clubhouse for the Boys and Girls Club—features seventy studio and two-bedroom apartments clustered around a courtyard with ample, secure bicycle parking. The housing will top neighborhood-serving retail spaces not far from the Hayes Street retail corridor.

The development of Parcel F continues the reparation of the neighborhood damage caused by the collapse and removal of the Central Freeway. Image: Steve Proehl/DbA

Diagram: the positive negative forms frame City Hall two blocks away.

This PDF diagrammatically explains the design strategy.

Fulton Street.

View from north on Gough looking south towards Ash and Fulton.

Ash Street with proposed raised crosswalk pedestrian improvement.

RESIDENTIAL FLOORS

The apartments at each corner and facing the courtyard are 2 bedrooms, totally over 40%. This is City policy to allow new residential to accommodate families.

Upper level plan.

View of Micro-studio kitchen & storage.

MICRO-UNITS

A portion of the units are small studios, 325 SF, that are designed to provide "affordability by design". These have proven popular with younger professionals, as well as seniors.

Micro-studio unit plan & elevation.

Fulton entry to the Feng Shui compliant entry court.

GROUND LEVEL 

The design has an active retail frontage facing Fulton and Gough Streets. An entry courtyard provides a Feng Shui compliant decompression zone for residents and their visitors. The garage is designed to accommodate the vans used by the neighboring Boys and Girls Club, with no automobile parking provided for residents. However ne secure bike parking space is provided per unit.

Site plan.

Sketch view of the proposed Bike Station facing Gough Street.

DESIGN SKETCHES

Computers are a valuable tool of design, but the hand sketch is still essential.

Sketch view of ground level courtyard & entry.

This early analysis from Ecotect shows the relative amount of solar radiation that would hit each window for different times of the day and year, including shade from the building, neighboring buildings and sunshades. After several iterations, the design minimizes solar radiation during the afternoons in late spring and early fall, particularly into studio units with challenging western exposure.

Solar diagram of the Tapered-L sunshade facing south.

SUN CONTROL

We used computer analysis to optimize the perforated aluminum sunshades on the curved facade and west facing windows.

Proposed sunshades for the south and west facing windows based on solar diagrams of each facade.

The development of Parcel F continues the reparation of the neighborhood damage caused by the collapse and removal of the Central Freeway. Image: Steve Proehl/DbA

Gough Street.

Fulton Street view toward City Hall.

Fulton Street.

Fulton entry to the Feng Shui compliant entry court.

Ash Street with proposed raised crosswalk pedestrian improvement.

View from north on Gough looking south towards Ash and Fulton.

Roof plan.

Typical upper floor plan.

Upper level plan.

Ground level plan showing large sidewalk extension at the corner of Gough and Fulton.

Site plan.

Micro-studio unit plan & elevation.

View of Micro-studio kitchen & storage.

View looking north on Gough. Image: DbA

2013.01.24 View looking north on Gough. Image: DbA

Overall view from North on Gough. Image: DbA

2013.01.24 Overall view from North on Gough. Image: DbA

Image: DbA

View down Fulton Street toward City Hall. Image: DbA

View down Fulton Street toward City Hall. Image: DbA

View down Fulton Street toward City Hall with alternate lighter tile color. Image: DbA

The bay pulled back 3'.

2013.01.24 View down Fulton Street toward City Hall. Image: DbA

Fulton Street view from east. Image: DbA

Fulton Street view from east. Image: DbA

2013.01.24 Fulton Street view from east. Image: DbA

Glazed Tile Mock-up for the Light Variegated Color Scheme.

Glazed Tile Mock-up for the Dark Variegated Color Scheme.

Diagram: the positive negative forms frame City Hall two blocks away.

Sketch view of the proposed Bike Station facing Gough Street.

Sketch view of ground level courtyard & entry.

This early analysis from Ecotect shows the relative amount of solar radiation that would hit each window for different times of the day and year, including shade from the building, neighboring buildings and sunshades. After several iterations, the design minimizes solar radiation during the afternoons in late spring and early fall, particularly into studio units with challenging western exposure.

Proposed sunshades for the south and west facing windows based on solar diagrams of each facade.

Solar diagram of the Tapered-L sunshade facing south.

endorsed by:

Walk SF

San Francisco Bicycle Coalition

project details

Category

Micro-Units, Under Construction

​Location

San Francisco, California

Developer

7x7 Development

Architect

David Baker Architects
David Baker, FAIA, LEED AP
Amanda Loper, AIA, LEED AP
Daniel Simons, AIA, LEED AP
Brett Randall Jones, AIA, LEED AP
Katie Ackerly, Associate AIA, LEED AP

General Contractor

Fisher Development Inc.

Landscape Architect

GLS Landscape/Architecture

Lighting Designer

Horton Lees Brogden Lighting Design

Mechanical/Electrical/Plumbing Engineer

Emerald City Engineers

Structural/Civil Engineer

KPFF Consulting Engineers

Permalink

stage.dbarchitect.com/388Fulton

project data
388 Fulton 21205
San Francisco, California
In Design
number of units
micro-units 35
1 bedroom 6
2 bedroom 28
total 69
density ratios
project sf 50,750
site sf 12,520
acres 0.287
total bedrooms 97
bedrooms/acre 338
units/acre 240
open space sf 5,400
open space sf/unit 78
commercial space sf  3,150
parking
resident 0
car-share 1
bicycle parking 86
certification
GreenPoint Rated Registered